25. 5. 2017, Split

5. Dnevi Flavte, Jeunesses Musicales Split (Hrvaška)

Predavanje: Predstavitev Slovenske flavtistične šole

Namenjeno študentom in učiteljem flavte.

Več informacij: 5. Dani flaute


V sredo, 24. 5. 2017, sem se skupaj s profesorico flavte Alenko Zupan in dvema flavtistkama iz Ljubljane, na povabilo organizatorke in flavtistke Ane Domančič (prof. flavte na Akademiji za glasbo v Splitu), udeležila 5. festivala Dnevi flavte v Splitu. Po dolgi vožnji z avtom, smo se nastanile v dijaškem domu.

Naslednji dan smo pričeli s programom festivala. Že zgodaj zjutraj sem snemala za TV HRV – oddaja Dobro jutro Hrvaška. Nato sem se udeležila aktivnih ur dveh gostujočih profesorjev flavte. V spominu mi je najbolj ostala aktivna ura pri prof. Leone Raphaelu iz Dunaja, ki je bil dolga leta prvi pikolist dunajskih filharmonikov. Tu sem prvič v življenju igrala pikolo. Kar nekaj časa je trajalo, da sem dobila pravi občutek za igranje pikola, saj se igranje nanj razlikuje od igranja na flavto, a na koncu sva skupaj s profesorjem zaigrala v duetu. To je bila zame zelo zanimiva in nepozabna izkušnja.

Popoldan sem svoje znanje dopolnjevala pri profesorici Sophie Dufeutrell iz Francije. Dala mi je veliko koristnih, uporabnih nasvetov. Svetovala mi je drugačen nastavek, postavitev flavte, saj bi tako izboljšala ter obogatila svoj ton. Po delavnici je sledilo še predavanje moje profesorice Alenke Zupan, ki je predstavila šolski sistem v slovenskih glasbenih šolah. Tu smo se vse tri flavtistke predstavile s svojimi skladbami in tako popestrile predstavitev.

Po napornem dnevu, smo se zvečer skupaj odpravili v staro mestno jedro Splita, si ogledali znamenitosti in se družili. Naslednje jutro smo se poslovili od profesorjev in organizatorjev festivala ter se odpravili domov. Na poti domov smo se ustavili še v Zadru in si ogledali znamenite morske orgle. Ob globokih in prijetnih zvokih morja smo naše potovanje zaključili.

Domov sem se vrnila utrujena in izčrpana, a polna novega znanja, dobrih izkušenj, novih poznanstev in lepih spominov. Zanimivo in produktivno izkušnjo bi z veseljem ponovila.

Alja Boštjančič, 1. d.