Pogosto so me spreletavale misli, ki so bile vezane na želje, sanje, hrepenenja in cilje. Ugotavljam, da so me le te pripeljale daleč, vendar so mi tudi veliko odvzele. Ah, se boste vprašali, kako je to mogoče, saj te sanje navdihujejo, da si želiš še več, … saj te želje poganjajo, da stopaš dalje, da premostiš vse ovire, … saj te hrepenenje vodi, da sežeš po zvezdah in kljub težavam ne obstaneš na mestu, … saj te sanje navdihujejo in dajo moč, … cilji te osredotočijo, da se na poti ne izgubiš, … kaj to pomeni, da so mi take misli veliko tudi odvzele?

Foto: pixabay

Ja, gotovo vas tole razmišljanje malo čudi. Bom poskusila pojasniti. Moj pogled na vse na kar sem bila navajena in v kar sem verjela se je drastično spremenil. Zasukal se je za 360 stopinj in me dobesedno obrnil »na glavo«. Vendar je to le navidezno. Praktično me je v resnici postavil »na mesto«.

Ampak kako je to mogoče, da se je to zgodilo, kaj sploh to pomeni in kako bom sedaj živela? Saj so mi vsi govorili le o tem, da moram imeti želje, da moram sanjati in hrepeneti ter imeti cilje, da bom srečna. Tudi vsi uspešni govorniki, svetovalci in navdihujoče knjige govorijo le o tem. Ja, se strinjam, res je tako in meni je to zelo pomagalo, da sem se izkopala iz svojega ne ravno zdravega razmišljanja in vzorcev ter vztrajala, se zaganjala, borila, … in rekli boste, da sem le tako v življenju toliko dosegla.

Foto: pixabay

Ja, tudi to je res, vendar je ozadje vsega očem skrito. Pa poglejmo malo globlje: vse želje sem se naučila sprejeti kot moje iz okolja v katerem sem živela, ljudi ob katerih sem odraščala, od knjig v katere sem se poglabljala in jih dobesedno živela ter od vzorcev razmišljanja in delovanja v katere sem popolnoma verjela. V tistih trenutkih ne morem reči, da mi vse to ni pomagalo. Seveda mi je, vendar me je tudi malce zapeljalo in če ne bi bila tako radovedna in željna notranjega miru, bi gotovo s tem nadaljevala. Sedaj vem, da se zgodba ne bi ravno najbolje končala …

Ugotovila sem namreč, da me je vse to osrečilo le za kratek čas, hkrati pa od mene zahtevalo velik napor, ogromno energije in me tako izčrpavalo. Če hlastam po vedno večjih željah in se priganjam za še večjimi dosežki ter pričakujem, da me bo to in samo to osrečilo je to le iluzija. Želje se zelo hitro razblinijo. Praktično takoj, ko jih dosežem. Ostanem pa brez energije, izmučena, s praznimi baterijami in vse zadovoljstvo ob doseženem uspehu, navidezni sreči splahni v trenutku ter se razblini kot milnati mehurček.

Foto: pixabay

Izredno sem hvaležna za aspiracijo, ki je vedno močnejša, ki me obrača navznoter ter preko intuicije vodi v globine, do pravega načina delovanja in uresničevanja namena življenja. Življenje je čudovito, če in ko ga notranje razumemo. Živeti pomeni spoštovati in delovati tako v skladu z zakoni narave kot tudi duhovnimi zakoni življenja samega. V popolni harmoniji. Torej brez napora in nasilja. Lahkotno, tekoče in sproščeno. Polno, vseobsegajoče, zavestno in ljubeče do sebe in drugih – do življenja samega.