2. in 3. november 2019, Rim, Italija

Z dijakinjama 2. letnika flavte, Niko in Marušo smo se odpravile na festival Flautissimo v Rim. Veselila sem se srečanja z dobrimi prijatelji in izvrstnimi flavtisti: Mario Caroli, Andrea Oliva, Silvia Carredu, Gareth McLearnon ter ostalimi znanimi flavtisti: Philippe Bernold, Jacques Zoon, Emmanuel Pahud. Vedno je zanimivo ter poučno prisluhniti tako koncertom kot tudi javnim učnim uram znanih flavtistov in izbranim študentom. Seveda je veliko že slišano ter tudi preizkušeno, vendar lahko tako osvežiš, ozavestiš ter poglobiš pomembne informacije ter znanje.  Najbolj sem vesela našega tridnevnega druženja, kjer se tako z dijakinjami zbližamo in povežemo tudi izven razreda, vsakodnevnega pouka flavte. Zanju sem še posebej vesela, da sta bili deležni srečanja in druženja z znanimi flavtisti.

»Festival Flavtissimo v Rimu je bil zame zelo pomemben dogodek. Poslušati in osebno spoznati tako velike flavtiste je nekaj neopisljivega. Z vsakim masterclassom se naučiš marsikaj novega. Spoznaš, da glasba v resnici ni to kar nas misli večina. Smisel glasbe ni to, da je vse tehnično popolno. Glasba je tisto kar ustvarimo sami. Vsaka skladba, ki jo igramo brez predajanja in brez čustev je kot skladba brez duše. Ko se z mislimi vrnem v pretekla dva dneva, mi je pri srcu prijetno. Ugotovila sem, da se moram začeti bolj poglabljat v to kar igram. Ni vseeno kje igram forte in kje piano. Vsega se moram zavedati. Vendar to spoznaš šele, ko začutiš kaj ti predaja nastopajoči. Ko vidiš kako je nekdo srečen, ko igra in s tem osrečuje tudi druge.« Maruša Gjerek, 2. d.

»Zelo sem vesela, da sem imela priložnost obiskati festival Flautissimo v Rimu. Tam smo poslušali veliko koncertov in masterclassov. Spoznala sem različne načine igranja flavte, kako znani profesorji razložijo in najdejo rešitve za iste težave ter njihov pogled na glasbo. Slišala sem veliko izjemnih koncertov, ki so mi dali navdih za delo naprej, predvsem pa spoznanje, da vedno počnem to kar me osrečuje. Izvedela sem veliko tudi o skladateljih in kako so določene skladbe bile napisane, kako čutimo glasbo, kako jo doživimo in se ji prepustimo.« Nika Može, 2. d.