sobota, 24. in nedelja, 25. 11. 2018, Glasbena šola Koper

5. Festival FlavtIstra

Festival mladih flavtistov v okviru 5. mednarodnega združevanja mladih flavtistov, 24. in 25. novembra 2018, v prostorih Glasbene šole Koper. Cilj FlavtIstre: preko festivala, delavnic, predavanj, predstavitev, koncertov in razstav omogočiti mladim flavtistom celodnevno druženje, medsebojno povezovanje, izmenjavo izkušenj in pridobivanje znanj.


Vsaki dve leti se v organizaciji Glasbene šole Koper in Modriart v Kopru odvija vse bolj odmeven mednarodni dogodek, ki je namenjen mladim flavtistom, njihovim učiteljem, staršem in ljubiteljem flavte na sploh. V soboto, 24. in nedeljo, 25. novembra je na Glasbeni šoli Koper potekalo 5. mednarodno združevanje mladih flavtistov – FlavtIstra 2018, v okviru katerega so potekali festival mladih flavtistov, izobraževalne delavnice in poučna predavanja, koncerti slavnih flavtistov in razstave flavt, notne literature in pripomočkov.

Na festivalu je mednarodna komisija, ki so jo sestavljali izvrstni koncertant in pedagogi Jasmine Choi iz Koreje, Mario Caroli iz Italije, Etni Molletones iz Venezuele in Matej Zupan iz Slovenije, pisno podala svoja mnenja o nastopu mladih flavtistov ter s tem na učinkovit in stimulativen način pripomogla k pozitivni povratni informaciji, brez ocenjevanja in tekmovalnega rivalstva. Prav vsi člani mednarodne žirije so bili nad nivojem in tehnično pripravljenostjo mladih flavtistov zelo navdušeni.

»Na festivalu FlavtIstra 2018 v Kopru sem se imela čudovito. Najprej sem bila prijetno presenečena nad visokim nivojem igranja mladih flavtistov, ki so se predstavili na festivalu. Kot drugo, in mogoče najbolj pomembno, bila sem presenečena nad posebnim konceptom FlavtIstre, ki omogoča vsakemu udeležencu, da se predstavi s krajšim koncertom in pridobi pisno mnenje strokovnjakov. Tako se izognemo nepotrebnemu občutku premaganosti oz. poraza. Glasbeniki se ne učimo in igramo zato, da bi zmagovali kot atleti – športniki na olimpijskih igrah, temveč igramo preprosto zato, ker ljubimo glasbo, igranje flavte in smo srečni, če lahko vse to delimo z drugimi. Hvala Alenki Zupan za njeno filozofijo, bili smo srečni pred, med in po festivalu, kar služi namenu glasbe.« Jasmine Choi, članica komisije FlavtIstra 2018 in slavna flavtistka

Primorske novice – Istra

V petih kategorijah solistov starih od 10 do 24 let in dveh kategorijah komornih skupin s flavto se je predstavilo 70 mladih flavtistov iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Srbije ter Črne Gore. FlavtIstre se je udeležilo tudi lepo število pasivnih učencev in učiteljev iz slovenskih glasbenih šol ter spremljevalcev.

Festivala so se aktivno udeležile tudi učenka glasbene šole Koper Katja Filipič ter dijakinje umetniške gimnazije Koper Nika Može, Maruša Gjerek, Alja Boštjančič in Katja Leben. Dragocena mnenja izvrstnih flavtistov-žirantov so bogata popotnica in odlična motivacija za nadaljnjo glasbeno pot mladih flavtistov.


»FlavtIstra je bila zame čudovita izkušnja. Spoznala sem veliko novega, zanimivega in koristnega. Imeli smo priložnost spoznati štiri vrhunske flavtiste, od katerih smo se veliko naučili in uživali na njihovih koncertih. Vzdušje je bilo pozitivno in sproščeno.« Katja Filipič, 5. r. GŠ Koper

»Občutki festivala FlavtIstra so res čudoviti. Igrati pred tako velikimi flavtisti, glasbeniki je res nekaj neverjetnega. Kljub vsej profesionalnosti pa vseeno občutiš toplino in čar glasbe. Sama sem spoznala, da ni vse v tem kdo je boljši v tekmovalnosti. Ta neprecenljiva izkušnja mi pomeni zelo veliko.« Maruša Gjerek, 1. l. UG Koper

»Vesela sem, da sem imela priložnost spoznati tako odlične flavtiste. Program delavnic je bil zelo zabaven in poučen, poleg vsega pa sem spoznala tudi nove prijatelje, ki prihajajo iz različnih koncev sveta. Pridobila sem veliko novega znanja in ob tem zelo uživala.« Nika Može, 1. l. UG Koper

»Enkratna, fenomenalna izkušnja je name naredila zelo velik vtis. Zelo sem hvaležna, da sem lahko igrala pred tako vrhunskimi glasbeniki, flavtisti in hkrati srčnimi ljudmi ter od njih dobila mnenje in različne nasvete. Čeprav festival spominja na nekakšno tekmovanje pred komisijo ima čisto drugačen namen, kar mi je najbolj všeč. Ni tekmovalnosti, primerjanj z drugimi in trenj, temveč le delo na sebi, nadgrajevanje in spoznavanje drugih ter glasbe. Še enkrat hvala vsem, da so nam, flavtistom omogočili takšno priložnost in nepozabno izkušnjo.« Alja Boštjančič, 3. l. UG

»Odlična izkušnja za vsakega mladega flavtista, poučne in zanimive delavnice, izjemni koncerti svetovno znanih flavtistov. Skratka top festival!« Katja Leben, 4. l. UG


Bogat dvodnevni festival je vsem udeležencem preko delavnic, predstavitev in predavanj ponudil zanimiva in nova znanja ter bogate izkušnje. Pod vodstvom izvrstnih predavateljev je bila predstavljena navdihujoča vsebina: glasbena zabava s Flutemotion (Annemieke de Bruijn), kako se pripraviti na recital, koncert ali avdicijo (Etni Molletones), ravni človeškega sistema in vpliv glasbe na otrokov razvoj (Naike Dapiran), življenjska zgodba Jasmine Choi (Helene Filipčič Gardina), artikulacija malo drugače (Matej Zupan) ter zgodovina flavtističnega repertoarja skozi razvoj estetike (Mario Caroli).

Vrhunski koncerti gostujočih slavnih flavtistov so bili za mlade udeležence prava paša za ušesa. Koncertna dvorana GŠ Koper je pokala po šivih in marsikateri poslušalec je stal pred odprtimi vrati, da bi lahko prisluhnil Mateju Zupanu in harfistki Nicoletti Sanzin, Mariu Caroliju in pianistu Denysu Masliuku, Etniju Molletonesu in pianistu Luci Ferriniju ter Jasmine Choi in pianistu Tadeju Horvatu.

Sproščeno vzdušje, enkratno doživetje, delitev izkušenj, nepozabni koncerti, nasmejani obrazi mladih flavtistov, sladka torta in odlična izvedba so zaznamovali 5. FlavtIstro 2018.

Projekt FlavtIstra, kjer sta muziciranje in igranje brez primerjanja glavno vodilo, udejanja premike v setu glasbe in vnaša upanje med flavtiste. Tak pristop omogoča mladim svobodno glasbeno izražanje in pristnost lastnega doživljanja glasbe. V mladostniškem stilu izraženo navdušenje koprskih učenk in dijakinj flavte: “Skratka, top festival!” pove vse.