21. 09.  2019, Glasbena šola Koper

FlavtIstra – 6. Strokovna delavnica za učence in učitelje flavte

Predavateljici:

NINA FAJFAR BAŠA: Učinkovite vaje dihanja in ohranjanja ravnovesja v telesu

NAIKE DAPIRAN: Vpliv glasbe na človekov razvoj – pri otrocih in odraslih


Enodnevna delavnica, ki temelji na poglobljenem, praktičnem in uporabnem usvajanju znanja ter vajah za učinkovito reševanje težav igranja flavte.


Izvedba in obisk šeste enodnevne strokovne delavnice za učence in učitelje flavte – FlavtIstra je bila tudi letos zelo uspešna. Praktičnega poglabljanja in usvajanja novega znanja pri učinkovitem reševanju težav igranja flavte se je udeležilo 53 učencev in učiteljev flavte iz glasbenih šol: Ajdovščina, Glasbena matica Trst, Scuola di Musica – Civica Trst, Franca Šturma Ljubljana, Medvode, Hochschule fur Musik und Theater Munich, Ptuj, Radlje ob Dravi, Ribnica, Sv. Anton, Zagorje, Žalec.

Strokovna delavnica je z novim znanjem in izkušnjami uspešnih strokovnjakinj iz sekundarnih področij tudi letos prinesla kar nekaj novosti v pristopu igranja flavte. Znanje, ki ni nujno direktno povezano z igranjem flavte pripomore k osveščanju, razumevanju ter uspešnejšemu reševanju raznotere problematike igranja flavte. Ob pestri izbiri ponujenih metod, učitelji in učenci prejmejo bogato spodbudo k njihovi praktični uporabi ter posledično dvignejo nivo kvalitete izvajalske prakse (tako igranja flavte kot poučevanja).

Letošnjo delavnico sta vodili izjemni strokovnjakinji na svojih področjih, predavateljici Nina Fajfar Baša in Naike Dapiran iz Hrvaške. Udeleženci so se na praktičen način seznanili in poglobili v različne možnosti reševanja problematike tako pri pedagoškem delu kot tudi pri vsakodnevnem vadenju, igranju in nastopanju.

Na delavnici Učinkovite vaje dihanja in ohranjanja ravnovesja v telesu so udeleženci pod vodstvom strokovnjakinje za pilates, fitnes in poznavanje telesa Nine Fajfar Baša obravnavali Človeško telo kot osrednji inštrument in Neravnovesje – Ravnovesje v telesu. Preko različnih vaj so učitelji spoznali pomembnost interakcije instrumenta in človeškega telesa ter povezanost diha in tona. Preko vaj pilatesa, Aleksandrove tehnike, dihalnih tehnik ter vaj sproščanja pri igranju flavte so spoznali kako v telesu ohranjati ravnovesje.

Učenci so na delavnici Moje telo – moja »druga« flavta in Sproščeno igranje ozavestili, da, igrajo flavto zato, da razveseljujejo sebe in druge. Poglobili so se v svoje telo in se naučili različnih vaj s katerimi lahko odpravijo in sprostijo številne napetosti v telesu ter tako bolj sproščeno igrajo flavto.

Tematika Vpliv glasbe na človekov razvoj – pri otrocih in odraslih je pod vodstvom strokovnjakinje za psihoterapijo Naike Dapiran popeljala učence v spoznavanje Prednosti igranja inštrumenta in Glasba in izražanje kot terapija. Učencem je nudila enostavne »Core-energijske vaje« in osnove »Art Therapy«, kjer so s pomočjo tehnik izražanja in samoopazovanja raziskali in spoznali terapevtske učinke glasbe.

Za učitelje sta bili delavnici z naslovom Vpliv glasbe na človekov razvoj – pri otrocih in odraslih in Pristno igranje zelo eksperimentalni in raziskovalni. Učitelji so spoznali šest stopenj zgradbe človeka in kako glasba vpliva na razvoj človeških sposobnosti. Tudi slednji so s pomočjo preprostih izkustvenih vaj raziskovali in ugotovili kaj pomeni osebna pristnost in kako vzpostaviti in ohraniti zdrav kontakt s samim seboj čez celotno življenje.

“Edini vir znanja je izkušnja,” pravi Albert Einstein. Zato je izkustvo, ki ga je tokrat nudila šesta strokovna delavnica – FlavtIstra 2019 navdušila vse udeležence, saj bo vse pridobljeno koristno doprineslo k obogatitvi pedagoškega dela ter globljim izkušnjam igranja flavte.

V veliko zadovoljstvo mi je, da so tako učitelji kot učenci navdušeni nad tako obliko izobraževanja in z veseljem čakajo na naslednjo strokovno delavnico – FlavtIstra 2021. Še prej pa nas novembra 2020 čaka FlavtIstra festival 🙂

Več info na flute-festival FlavtIstra: https://www.flute-festival.com/