Nastopanje je del našega vsakdana. V interakciji z ljudmi izražamo svoje mnenje, občutja in se s tem nehote izpostavljamo. Kako pomembna pri tem je naša osebna karakteristika govorijo edinstveni nastopi glasbenikov. Pomembno je opazovati in prepoznati unikatne posameznike, ki v svojem nastopu svobodno, brez nikakršnih preprek izražajo to kar so. Kakšna je njihova »formula«? Veliko je odvisno od danosti (ob rojstvu), od vzorcev (čustvovanja, razmišljanja, obnašanja), ki so prevzeti od okolja, ki nanje vpliva in jih oblikuje ter vsakodnevnih izkušenj. Z opazovanjem se lahko prepoznamo in se tudi naučimo kako svobodno se kdo izraža, koliko ga lastne misli, vzorci in načini čustvovanja ovirajo ali osvobajajo.

Foto: pixabay

Vedeti moramo, da smo vsakodnevno v procesu spreminjanja. Vsa, še tako majhna doživetja vplivajo na nas, ali se tega zavedamo ali ne. Vse to nas oblikuje, da smo kar smo. Pričakovati, da bo vsak nastop enak, oziroma, da bomo na vsakem nastopu doživljali vedno enaka občutja je zmotno. Tako kot se spreminjamo mi, se spreminja okolje, ljudje, situacije, in svet okoli nas. Vse je v neprestanem procesu spreminjanja, kar pomeni, da ne moramo iskati stalnice v okolici – zunaj sebe.

Ko se pred nami pojavi izpostavitev – nastop v kakršni koli obliki, se v nas sproži adrenalin, ki je normalen proces (fizičen, psihičen in čustven). Od nekdaj smo se ob srečanju z »levom« morali odločiti ali bomo zbežali ali se borili. V situacijah kot so na primer nastopi pa nimamo druge izbire, kot da se z »levom« soočimo. Tako se pri nastopu poveča občutek odgovornosti in s tem tudi stopnja zaznavanja. Vse je zelo potencirano. Zavedamo se, da se v nas odvija »boj za preživetje« in jasno je, da »nam gre za življenje«. No, saj ni tako hudo. Pa vendar se marsikdo lahko ob izpostavljenosti (kakršni koli), spopada s skrajno neprijetnimi občutki.

Kot že rečeno smo različni in ja, nekateri vsega skupaj ne doživljajo tako dramatično. Kar seveda ne pomeni, da sploh ne doživljajo ali da bežijo od soočanja s situacijo v kateri so se znašli. Intenzivnost zaznavanja je odvisna od notranjih kemičnih procesov, naših miselnih vzorcev in občutkov (na grobo rečeno). Zanimati nas mora kaj je tisto, kar se ne spreminja, kar nam pri taki izpostavitvi pomaga, da ostanemo zbrani, umirjeni, močni in da kljub vsemu kar se nam dogaja, svobodno in čutno izrazimo glasbeno pripoved.

Foto: pixabay

Odgovor je zelo preprost. Samo globoko v sebi, daleč od zunanjih primesi lahko najdemo rešitev. Kako? Danes obstaja res ogromno tehnik, zato brez skrbi, za vsakega se nekaj najde. Je pa res, da kar za nekoga deluje, ni nujno za nekoga drugega enako učinkovito, mogoče celo nekoristno. Pa tudi sama tehnika nam ne bo prinesla rešitve, če sami ne raziskujemo in si ob tem ne prisluhnemo. Pripravljeni moramo biti na to, da spoznamo samega sebe in sežemo v globino.

Kako na nastopu ohranimo stik s seboj je v izziv vsakemu posamezniku. Prva stopnica je nedvomno poznavanje sebe. Ne mislim na osebnostne lastnosti, ki so večinoma priveski zunanjih dejavnikov. Mislim predvsem na našo notranjost, ki je očem nevidna, skrita in do katere stika lahko pridemo le sami. Pot do notranjosti je za vsakega svojstvena, vendar pa je cilj pri vseh nastopajočih enak: svobodno izražanje lastne biti.