Se vam je že zgodilo, da so vas napačne odločitve pripeljale na pravo mesto? Ja, meni se je vsekakor že zgodilo. Ob spoznanju napačne odločitev je bila po navadi moja prva reakcija ta, da nad izbiro nisem bila najbolj zadovoljna. Veliko krat sem se celo razburila in takoj razmišljala, kaj naj naredim, da stvar popravim in bom zadovoljna. Vendar pa sem prišla do spoznanja, da v »bistvu« ni slabih ali napačnih odločitev, temveč so samo ODLOČITVE.

Vedno se odločam glede na svoje izkušnje, poglede, znanje, prepričanja in situacijo, v kateri se nahajam. Skupek vsega, kar sem v življenju doživela, določa moje prihodnje korake. Zavedam se, da imam vedno možnost izbire in sem pri tem vedno svobodna. Torej, navidezne omejitve si postavljam sama.

Foto: pixabay

Ko se za nekaj odločim in trdno stojim za tem, ni nujno, da vedno izgleda dobro in »prav«. Pravi pomen odločitev se vedno razkrije kasneje (čez minuto, uro, dan, mesec ali leto, …). Vsaka odločitev namreč nosi s seboj svoje sporočilo in spoznanje. Tako se iz njih učim, naučim in spoznavam, da je vse, kar doživljam, navsezadnje dobro in prav.

Moram reči, da je bilo to spoznanje na začetku, ko sem se lekcij šele začela zavedati, zelo težko. V meni je povzročilo pravo dramo. Borila sem se sama s sabo in nisem mogla razumeti, zakaj ni tako, kot sem si določeno stvar zamislila. Na poti učenja se mi je velikokrat zgodilo, da me je sprva navidezno slaba odločitev pripeljala do presenetljivo dobrega in pravega zasuka, spoznala sem prečudovite ljudi, bila deležna obilo navdihujočih dogodkov, odkritij in doživetij. V mislih in čustvih sem doživela premike, ki so me korenito spremenili. Proces …

Lekcije so prihajale in prihajale, dokler se nisem naučila. Sprejeti sem morala dejstvo, da ni vse tako, kot je sprva videti in da ima vse svoj globlji pomen. S tem spoznanjem in vedenjem se sedaj vsega, kar se mi zgodi, nekako veselim. Večkrat me tudi preseneti razmišljanje, ki ga imam sedaj, ko vse jemljem bolj optimistično, z veseljem do odkrivanja raznolikih poti življenja, ki so včasih prav dih jemajoče.

Foto: pixabay

Sedaj tudi z zanimanjem opazujem ljudi, ki me obkrožajo, njihov odnos do sprememb, poglede na dogodke, situacije, … Spoznavam in odkrivam njihovo razmišljanje, ki določa njihove izbire. Različni smo. Vsak ima svoje izkušnje, na podlagi katerih se odloča. Zato je razumljivo, da na poti življenja potrebujemo različne odločitve, ki so za vsakega edinstvene, namenjene le njemu ali njej. Vsakega izmed nas pripeljejo na pravo mesto, ki je potrebno za razvoj in rast.

Zavedam se globine mogočnega načrta, ki je natančen do minute in skrit v ozadju vsakodnevnih odločitev, ki krojijo naša življenja.