Philipp Bernold – GŠ Domžale

­

Philipp Bernold – GŠ Domžale

15. 12. 2018, Glasbena šola Domžale

Seminar za flavto

Predavatelj: Philipp Bernold (Francija)

V soboto, 15. decembra 2018, je na Glasbeni šoli Domžale potekal seminar za flavto francoskega flavtista Philippeja Bernolda, profesorja za flavto in komorno glasbo na pariškem konservatoriju Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris, dirigenta in koncertanta, ki je posnel več kot 20 zgoščenk.

Za dijakinji flavte Niko Može in Aljo Boštjančič je bila aktivna udeležba na seminarju enkratna priložnost, da od znanega francoskega flavtista, ki poučuje na prestižnem konservatoriju, pridobita koristne napotke za izboljšanje svojega igranja. Profesor Bernold je z vsakim aktivnim udeležencem vzpostavil topel, zaupanja vreden odnos. Vsakega je na hudomušen in prijeten način motiviral in mu s poučnim pedagoškim pristopom pomagal k boljši izvedbi skladb. Tudi za poslušalce (učitelje flavte, učence, dijake in študente) je bilo poslušanje prijetno in zabavno.

Čez celoten seminar je bil največji poudarek na dihalni tehniki in energiji zvoka; pomembnosti avtomatičnega delovanja preponskega dihanja; fleksibilnosti pritiska zraka, ki je odvisen od tehničnih potreb; poznavanju pomena kompozicije; intonančno čisti igri … Za profesorja Bernolda je igranje flavte kot fitnes, saj gre pri tem za uporabo ustrezno določenih mišic, ki se ob dolgotrajnem in vztrajnem vadenju okrepijo. Le tako njihovo delovanje s časom postane avtomatično.

Doživeli smo zelo poučen seminar, ki je kljub napornemu urniku med poslušalce vnesel sproščeno in nasmejano vzdušje. Kako se je bogata glasbena izkušnja vtisnila v spomin, pa pripovedujeta dijakinji flavte.


»V soboto, 15. decembra, sem se aktivno udeležila seminarja v Domžalah pri profesorju Philippeju Bernoldu. Dal mi je veliko koristnih nasvetov in mi pomagal pri izboljšanju šibkosti igranja flavte. Aktivna ura z njim se mi je zelo vtisnila v spomin, saj je na zelo hudomušen, zabaven in nenavadno smešen način svoje znanje predal meni in drugim. Zelo sem vesela, da sem imela možnost igrati pred tako znanim in dobrim flavtistom, človekom ter sem od njega dobila pozitivno mnenje in koristne nasvete.« Alja Boštjančič, 3. l. UG


»Na seminarju v Domžalah sem se imela zelo lepo. Profesor me je navdušil s svojim znanjem in igranjem. Naučila sem se veliko novega in spoznala sem nove prijatelje. Prisluhnila sem tudi njegovemu koncertu, na katerem sem tudi zelo uživala.« Nika Može, 1. l. UG


15 december, 2018|