Alenka Zupan je svojo glasbeno pot pričela na Glasbeno šolo Koper v razredu prof. Marijana Kocjančiča. V času osnovnega glasbenega šolanja je dvakrat prejela 1. nagrado. Najprej leta 1979 na 8. tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije v I. kategoriji kljunaste flavte, nato pa leta 1987 na 16. tekmovanju mladih glasbenikov Jugoslavije s pihalnim kvintetom ravno tako v I. kategoriji. Šolanje na Glasbeni šoli Koper je zaključila leta 1988 z odličnim uspehom in samostojnim recitalom. Od nekdaj je čutila izredno naklonjenost in navdušenje do poučevanja in dela z otroki, zato se je po osnovni šoli odločila za izobraževanje Srednjo pedagoško šolo v Kopru.

Študij flavte je nadaljevala v Ljubljani na Srednji glasbeni in baletni šoli pri prof. Jožetu Pogačniku ter ga zaključila z odličnim recitalom. Hkrati je študirala in diplomirala na Pedagoški fakulteti v Ljubljani (prof. razrednega pouka).
Študij flavte na Akademiji za glasbo Ljubljana je zaključila že v tretjem letniku pri prof. Fedji Ruplu. V tem obdobju je dosegla vrsto nagrad in priznanj na tekmovanjih, samostojnih nastopih in v komornih zasedbah: TEMSIG leta 1993 na 22. tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije 2. nagrada v III. A kategoriji – flavta, TEMSIG leta 1994 na 23. tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije 1. nagrada v III. Kategoriji – pihalni kvintet: Alenka Zupan – flavta, Tanja Petrej – oboa, Dušan Sodja – klarinet, Jure Mesec – fagot in Boštjan Lipovšek – rog (mentor prof. Božidar Tumpej). V času študija je sodelovala v orkestru Opere in baleta Ljubljana ter v simfoničnem orkestru Akademije za glasbo kot prva flavtistka. Takrat in še danes kot članica in solistka aktivno sodeluje z Obalnim komornim orkestrom.

Od leta 1995 do 1998 se je izpopolnjevala na Ecole Normale de Musique de Paris v Parizu (Francija) pri prof. Christianu Cheretu in Accademii del flauto v Rimu (Italija) pri prof. Raymondu Guiotu. Leta 1996 je za podiplomski študij v Parizu prejela štipendijo Ministrstva za kulturo ter štipendijo francoske vlade. V Parizu je na regijskem tekmovanju konservatorijev dosegla “Premier prix” – prvo in najvišjo nagrado, ki ji jo je žirija podelila enoglasno. Na sklepnem tekmovanju na Ecole Normale de Musique de Paris pa je trikrat zaporedoma (leta 1996, 1997 in 1998) z najvišjimi ocenami dosegla prvo nagrado s pohvalo, enoglasno odločitvijo žirije in diplomo odličnosti, kar je najvišje priznanje šole ter zaključila podiplomski študij: Diplôme Supérieur de Concertiste ter si pridobila naziv akademska specialistka – flavtistka.

25.9.2006 je uspešno zaključila magistrski študij na Akademiji za glasbo, smer specialna didaktika flavte, tema: Vadenje pri učenju in poučevanju flavte, pod mentorstvom red. prof. Fedje Rupla in doc. dr. Branke Rotar Pance ter pridobila naziv magistrica znanosti. Povzetek njene magistrske naloge je izšel v Glasbeno-pedagoškem zborniku Akademije za glasbo v Ljubljani (10. zvezek 2008).

Magistrska naloga

Od leta 1997 poučuje flavto in komorno igro na Glasbeni šoli v Kopru in od leta 1999 na umetniški gimnaziji Koper. S svojim edinstvenim načinom dela in predanostjo spodbuja učence in dijake, da svoje največje potenciale svobodno izrazijo tudi na odru. Zato njene varovanke dosegajo izjemne uspehe, nastopajo na izvenšolskih nastopih, festivalih, seminarjih, delavnicah in mojstrskih tečajih solistično, v različnih komornih zasedbah kot tudi solistično s simfoničnimi in godalnimi orkestri.

V osemnajstih letih delovne dobe je s svojimi učenci dosegla vrsto izjemnih uspehov na tekmovanjih doma in v tujini. Najodmevnejši so: leta 1998 TEMSIG, 1. nagrada, leta 2000 Povoletto (Italija), 2. nagrada. Leta 2001: TEMSIG, 1. nagrada; V. Lovec – I. Šček posebna nagrada; Povoletto (Italija) 1., 2. in 3. nagrada. Leta 2002 ZPGŠ  – glavni inštrument flavta 1. nagrada (99,00 točke), 2. nagrada (99,00 točke) in 1. nagrada (100,00 točke). Leta 2003 TEMSIG, 1. nagrada (98,67 točke) in 1. nagrada (100,00 točke). Leta 2004 Povoletto (Italija), 2. nagrada; Cortemiglia (Italija), 1. nagrada (98,00 točke) in 1. nagrada (98,00 točke); EMCY Dubrovnik (Hrvaška), 2. nagrada; V. Lovec – I. Šček, 1. nagrada. Leta 2005 ZPGŠ, 1. nagrada (97,00 točke) in 1. nagrada (100,00 točke); Požarevac (Srbija), 1. nagrada (100,00 točke) in 1. nagrada (98,33 točke); Flauta AUREA Zagreb (Hrvaška), posebna nagrada. Leta 2006 ZPGŠ, zlato priznanje (98,25 točke); TEMSIG, 1. nagrada (99,00 točke) in 1. nagrada (100,00 točke); Povoletto (Italija) dve 2. nagradi; Padova (Italija), 1. nagrada (97,00 točke); Ars Nova Trieste (Italija) 1. nagrada (97,00 točke) in 2. nagrada (93,00 točke). Leta 2007 ZPGŠ, dve zlati priznanji (94,00 točke in 95,33 točke); Požarevac (Srbija), tri 1. nagrade (94,50 točke, 97,00 točke, 94,50 točke); Makarska (Hrvaška), dve 1. nagradi (59,00/60,00 točke in 55,50/60,00 točke). Leta 2008 ANEMOS, Rim (Italija), 1. nagrada (98,00 točke); Ars Nova Trieste (Italija) 2. nagrada (94,00 točke).

Če povzamemo najodmevnejše nagrade, je na regijskih tekmovanjih in tekmovanju V. Lovec – I. Šček med leti 2001 in 2007 s svojimi učenkami prejela 5 prvih nagrad, 1 drugo nagrado in 3 zlate plakete. Na državnih tekmovanjih TEMSIG od leta 1998 do 2006 so njene učenke osvojile kar 6 prvih nagrad, med katerimi sta bili tudi dve stotici. Z mednarodnih tekmovanj v Italiji, na Hrvaškem in v Srbiji so mlade flavtistke domov prinesle kar 13 prvih nagrad, 8 drugih nagrad. Skupno 18 prvih nagrad, 3 zlate plakete, 9 drugih nagrad. Med vsemi prvimi nagradami pa ne moremo mimo kar petih stotic, ki so jih dekleta priigrale na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih in si hkrati zaslužile številne posebne nagrade in priznanja. Nagrajene učenke, dijakinje in komorne skupine so svoj program snemale za Radio Koper in Slovenija, TV Koper in TV Slovenija. Kot mentorica je leta 2006 v Padovi in Trstu (Italija) prejela častno diplomo.

Najodmevnejša komorna skupina – kvartet flavt Nereide se je predstavil tudi na GM Odru v Postojni, Ljubljani, Celju, Rogaški Slatini, na Festivalu Tartini, Festivalu Zagorje, Festivalu Stična, Festivalu Črnuški september in s koncerti v tujini: Grafelfing, Fürth in Nürnberg – EMCY v Nemčiji ter Art Festivalu na Malti. Leta 2004 je Glasbena šola Koper izdala njihovo samostojno zgoščenko. Poleg naštetega so se njene učenke in dijakinje predstavile tudi na samostojnih koncertih leta 2008 na Istituto Musicale G. F. Malipiero v Padovi v Italiji in leta 2010 na Kärntner Landes Konservatorium Klagenfurt v Celovcu v Avstriji.

Alenka Zupan uspešno pripravlja dijakinje za nadaljnji študij flavte na Akademiji za glasbo v Ljubljani, na Conservatoire de Musique de Genève v Švici. Mnoge so študij že zaključile in sedaj poučujejo/igrajo v orkestrih (Irena Kavčič, Jelena Pešič, Erika Dujc, Nika Hribar, Lea Sirk Tadeja Kozlovič) ali pa trenutno še študirajo (Ana Dadič, Nina Rupnik, Eva Mittendorfer).

Vrsto let je bila Alenka Zupan vodja aktiva učiteljev flavte Glasbene šole Koper in ZPGŠ ter članica komisije na regijskih tekmovanjih v Sloveniji (Regijsko tekmovanje 2004, 2007) in v tujini leta 2007 in 2008 (Požarevac, Srbija).

Od 2012 do 2015 je združila mlade flavtiste ter učitelje flavte v Orkester flavt Zveze primorskih glasbenih šol, kateremu je bila umetniški vodja in dirigentka. Leta 2013/2014 je opravila 1. letnik 1. stopnje dirigentske šole pod mentorstvom Mira Sajeta. Orkester se je predstavil na koncertnih odrih v Postojni, Tolminu, Novi Gorici, Gorjanskem, Vrhniki, Hrpeljah, Idriji, Kopru in Slovenskih Konjicah.

Več o pedagoškem delu …

Preko poletnih glasbenih delavnic z imenom PIKOLO, ki jih organizira in vodi že osemnajsto leto na Bledu, predaja svoje znanje otrokom iz cele Slovenije, Hrvaške tako v solistični igri, komorni igri ter preko vaj za sproščanje in nastopanje. Na delavnici učenci in dijaki doživijo glasbo na poseben način saj združuje znanje, delo, zabavo in ustvarjalnost.

Več o glasbenih delavnicah flavte – Pikolo …

Od leta 1998 vodi seminarje, delavnice, predstavitve za učitelje in učence flavte, pedagoge in učence drugih instrumentov o uspešnem vadenju flavte, poučevanju flavte, igranju flavte in interpretaciji, odpravljanju treme in nastopanju, komunikaciji ter predstavitvah priročnikov na glasbenih šolah Slovenije in v tujini. Leta 2002-2003 je izvajala seminarje v sodelovanju z Ability Associated Consultants L.T.D., Velika Britanija (predavatelj Rocco Lanata’, Italija). Od leta 2004 do 2006 je sodelovala z Zavodom RS za šolstvo Ljubljana kot multiplikatorica. Leta 2007 do 2008 je bila predavateljica in sodelavka v okviru študijske skupine ISSTIP.

Vse do danes je svoje izkušnje in znanje delila na glasbenih šolah in inštitucijah doma in v tujini: GŠ Tolmin, GŠ Nova Gorica, GŠ Koper, GŠ Ljubljana, Dijaški dom Portorož, GŠ Murska Sobota – Flavtistični dan, GŠ Zagorje, GŠ Postojna, GŠ Sevnica, GŠ Šentjur, GŠ Gornja Radgona, GŠ Radovljica, GŠ Velenje, GM Trst – Italija, GŠ Slovenj Gradec, GŠ Grosuplje, GŠ Kranj, Zagorje – 9. festival flavtistov, Hrvaška – Društvo flavtistov Zagreb, MŠ Slavonski Brod – Hrvaška, GŠ Poreč – Hrvaška, MŠ Tivat – Črna Gora, Conservatorio Superior de Música de Buenos Aires “Astor Piazzolla, Buenos Aires – Argentina, Flavtistično društvo Banja Luka – Bosna in Hercegovina, Faculdade Cantaireira, Sao Paulo – Brazilija, Conservatório Brasileiro de Música, Rio de Janeiro – Brazilija, Escuela Elemental de Musica “Elila Mena”, Santo Domingo – Dominikanska Republika, Faculty of Fine Arts, Bangkok – Tajska, Conservatoire Massenet de St. Etienne, Francija, Western Music Department Faculty of Fine Arts Srinakharinworth University Bangkok – Tajska, Festival flavtistov Bangkok – Tajska, University of Florida Flute Studio/College of the Arts – School of Music, Gainesville, Florida – ZDA. Od leta 2013 vodi mojstrski tečaj za flavto v sodelovanju z Ars Haliaeti v Kopru in Izoli, ki ga v soorganizaciji z Glasbeno šolo Koper organizira pianist Rok Palčič.

Alenka Zupan se neprestano izobražuje ter izpopolnjuje tako na koncertnem kot pedagoškem področju.

Na koncertnem področju se je aktivno udeležila poletnih seminarjev flavtistov: David Nicholson – Velika Britanija (Slovenija, 1992), Mario Ancilotti – Italija (1993), Michael Martin Kofler – Avstrija (1994), Jir Valek in Robert Wolf – Avstrija (1994), Raymond Guiot – Francija (Italija, 1995), Giampaolo Pretto – Italija (2003), Jacques Zoon – Švica (Italija, 2006), Jacques Zoon – Švica (Madžarska, 2011) …

Na pedagoškem področju se je udeležila seminarjev: Sophie Cherrier – Francija (2000), Andrea Lieberknecht – Nemčija (2001), Susan Milan – Velika Britanija (2001), Giampaolo Pretto – Italija (2002), Christian Cheret – Francija (2004), Renata Penezič – Hrvaška (2005), Margaret Crawford – Avstralija (2006), Barbara Gisler Hasse – Avstrija (2006), Janos Balint – Madžarska (2007), Giulia Cremaschi Trovesi – Italija (2008), Andrea Oliva – Italija, Claudio Montafia – Italija, Giorgio Ravazollo – Alexander tehnika – Italija (2009), Federica Lotti – Italija (2010), Bülent Evcil – Turčija, Juliette Hurel – Francija, Stefano Bet – Italija (2011), Michael Schmid – Nemčija (2012), Janoš Balint – Madžarska, Valerie Perrotin – Francija (2013), Mario Caroli – Italija (2014), Aldo Baerten – Belgija, Karl-Heinz Schütz – Avstrija, Julien Beaudiment – Francija, Anna Garzuly – Nemčija (2015), …

 

Več o delavnicah, seminarjih, predstavitvah …

Zupanova od nekdaj rada raziskuje na pedagoškem področju. Leta 1992 je s svojo didaktično igro obogatila Priročnik: Didaktične igre 2 (MZŠŠ). Leta 2002 je rezultate raziskovalnega dela objavila v reviji Sozvočja št. 7 (ZPGŠ).

Tri priročnike za učitelje in učence flavte glasbenih šol z naslovom Vaje za flavto I, II, III je izdala v samozaložbi aprila 2009. Februarja 2010 je izšel drugi natis. Učitelji flavte v slovenskih glasbenih šolah se soočajo s pomanjkanjem pedagoške literature v kateri bi bile zbrane in sistematično urejene vaje za razvijanje temeljnih prvin igranja flavte. Priročniki ponujajo učiteljem ustrezne postopke in vodijo učenca korak za korakom s konkretnimi, postopnimi vajami, preverjenimi napotki in postopki do hitre in učinkovite uporabe v praksi.

Priročnik za najmlajše učence flavtice z naslovom Potovanje s flavtico je izdala v samozaložbi septebra 2014. Priročnik ponuja postopno odkrivanje elementov igranja flavtice, sistematično spoznavanje novih tonov, vaje za dihanje in lep ton, prilagojeno razlago glasbenih pojmov, vaje za hitro branje not in urjenje prstov, oblikovanje tona v deželi melodij, svet pesmic s čudovitimi ilustracijami, skladanje čarobnih pesmic, igranje v duetu, klavirsko spremljavo izbranih pesmic ter posnetek na CD-ju.

Priročnik za najmlajše učence flavte z naslovom Potovanje s flavto je izdala v samozaložbi septebra 2015. Priročnik ponuja postopno odkrivanje elementov igranja flavte, drže, vaje za dihanje, vzdržljivost in lep ton, sistematično spoznavanje novih tonov, razlago glasbenih pojmov, vaje za hitro branje not in urjenje prstov, pesmice s čudovitimi ilustracijami, skladanje pesmic, igranje v duetu, klavirsko spremljavo izbranih pesmic ter posnetek na CD-ju.

Dobiček od prodaje vseh priročnikov že ves čas namenja izobraževanju otrok socialno ogroženih družin.

Več o priročnikih in naročilo …

Alenka Zupan je odlična flavtistka, ki kot pravijo glasbeni kritiki z izjemno tenkočutnostjo do zvoka in muzikalnim izražanjem navdušuje poslušalce. Redno koncertira solistično, v sodelovanju z drugimi glasbeniki, v raznih komornih zasedbah ter kot solistka in članica z Obalnim komornim orkestrom.

Redne koncerte in nastope izvaja v sodelovanju z domačimi in tujimi glasbeniki in umetniki: kitaristi Marko Feri, Chavajet Maskulrat (Tajska), Svetlin Markov in Eva Jelenc, harfistka Ursula Aščić, pianisti Rok Palčič, Tatjana Jercog, Maja Tajnšek, Silvano Zabeo (Italija), Danijela Masliuk, Denys Masliuk, Valentina Češnjevar, Damjana Zupan, Vladimir Mlinarić, tolkalec Goran Moskovski, oboistka Breda Hartman, klarinetist Boris Rener, pevka Tinkara Kovač, Shirlie Roden (Anglija), dramska igralca Gašper Tič, Danijel Malalan, igralka Mojca Fatur, plesalki Tanja Skok, Patricija Sosič, … Sodelovala je z zborom Komorni zbor »Ipavska«, z godalnim orkestrom »Camerata Labacensis«, kvartetom flavt Quatuor de Flûtes de Paris (Francija). Je stalna članica in solistka Obalnega komornega orkestra ter sodeluje z mnogimi komornimi skupinami in glasbeniki.

Koncertira na koncertnih odrih v Sloveniji in po svetu: Italija, Malta, Francija, Hrvaška, Srbija, Črna Gora, Avstrija, Nemčija, Bosna in Hercegovina, Tajska, Festival flavtistov Tajska, Florida – ZDA, …

Snemala je za Radio Koper Capodistria, Radio Slovenija, Televizijo Koper Capodistria, Televizijo Slovenija in Radio Malta. Nekaj studijskih posnetkov in posnetkov v živo je objavljenih tudi na internetu.

Več o koncertih …

Alenka Zupan je glasbenica, ki ima svojstven pogled na glasbo in koncertiranje. Usklajenost s flavto ter z naravo je prikazala leta 1999, ko je izdala zgoščenko z naslovom Dih Življenja na kateri je združila zvoke flavte z zvoki narave. V projektih Dih življenja in Svetloba v temi je ustvarila stilno in doživljajsko posebne glasbene dogodke ter jih predstavila na koncertih po Sloveniji.

Sodelovala je pri snemanju zgoščenk z Obalnim komornim orkestrom – Storu si je lepi vrt (2000) ter drugimi glasbeniki: Angelski zvoki (1999) in Stringsi Kristalno drevo (2004). Snemala je za Radio Koper Capodistria, Radio Slovenija, Televizijo Koper Capodistria, Televizijo Slovenija in Radio Malta. Nekaj studijskih posnetkov in posnetkov v živo je objavljenih tudi na internetu.

Glasbeni kritiki so mnenja, da je Alenkin občutek za podajanje glasbe prefinjen in svojstven.

Več o posnetkih in CD-jih …

  • od januarja 2006 do septembra 2008 je bila predsednica Društva prijateljev glasbe Koper. Preko mednarodnega koncertnega cikla, cikla mladinski glasbeni večeri in glasbeni večeri je organizirala koncerte klasične glasbe izvrstnih tujih in domačih glasbenikov ter študentov.

  • bila je koordinatorka seminarjev za flavto in komorne skupine v organizaciji ZPGŠ in GŠ Koper (leta 2000 K. Šantl Zupan, 2002 A. Kacjan, 2003 M. Zupan, 2004 F. Rupel, C. Cheret – Francija).

  • največji doprinos slovenskemu flavtizmu pa je nedvomno organizacija FlavtIstre – Mednarodnega združevanja mladih flavtistov: Flavtistra 2007, 2012 in 2014 v sodelovanju z Glasbeno šolo Koper. Kot idejni vodja preko festivala, delavnic, razstav, predavanj in koncertov vrhunskih flavtistov omogoča učencem in učiteljem flavte doživetje izjemnih glasbenih razsežnosti.

  • od let 2012 do danes je kot idejni vodja v sodelovanju z Glasbeno šolo Koper organizirala štiri strokovne delavnice za učitelje flavte Slovenije, kjer z izbiro izvrstnih predavateljev omogoča učiteljem flavte pridobivati ustrezna znanja za obogatitev pedagoškega dela.

  • od leta 2001 do leta 2009 je bila članica Lions Cluba Koper Obala, kjer je aktivno sodelovala pri uresničevanju lionističnega poslanstva: “Ustvarjati in krepiti duha sporazumevanja med ljudmi vsega sveta za človekoljubne potrebe in prostovoljno pomagati v ožjih in širših skupnostih.” Leta 2007/2008 je bila predsednica Lions Cluba Koper Obala.

  • od leta 2006 sodeluje pri transmisijski meditaciji, transmisijska skupina Koper (organizacija razstav, predavanj, predstavitev knjig, …), pod okriljem: Share Slovenija, Share International.

  • v prostem času se ukvarja z interior designom (projektira, svetuje in vodi prenovo ter opremo prostorov), poslikavo sten ter s slikanjem na platno.