Alenka od nekdaj rada raziskuje na pedagoškem področju. Leta 1992 je s svojo didaktično igro obogatila Priročnik: Didaktične igre 2 (MZŠŠ). Leta 1999 je v samozaložbi izdala zgoščenko z naslovom Dih Življenja kjer je združila zvoke flavte in narave. Leta 2000 je svoj avtorski projekt Dih življenja predstavila v reviji Sozvočja. Leta 2002 je rezultate raziskovalnega dela objavila v reviji Sozvočja št. 7 (ZPGŠ).

Pedagoško znanje in izkušnje je leta 2009 združila v treh priročnikih, ki so namenjeni učiteljem in učencem flavte z naslovom Vaje za flavto I, II in III. Leta 2014 je svoji zbirki učbenikov dodala priročnik za najmlajše učence flavtice z naslovom Potovanje s flavtico. Leta 2015 je zbirko nadgradila s priročnikom za učence flavte z naslovom Potovanje s flavto. Oba priročnika za najmlajše flavtiste sta opremljena s klavirsko spremljavo in zgoščenko – zvočnim posnetkom ljudskih in avtorskih skladbic.

Dobiček od prodaje vseh priročnikov že ves čas namenja izobraževanju otrok socialno ogroženih družin.

POTOVANJE S FLAVTICO

Potovanje s flavtico

Priročnik za učence flavtice – fife

potovanjes flavto

Potovanje s flavto

Priročnik za najmlajše učence flavte

Alenka je leta 1999 v samozaložbi izdala zgoščenko z naslovom Dih Življenja kjer je združila zvoke flavte in narave. Leta 2000 je svoj avtorski projekt Dih življenja predstavila v reviji Sozvočja. Alenka Zupan – flavta, indijanska flavta, morje, ogenj, ptice, reka Rižana (1999). Zvoki na zgoščenki so nastali po trenutnem navdihu iz narave. Glasba, ki nedvomno pomirjujoče, pozitivno in stimulativno deluje na človeka je tisto, kar danes vsak izmed nas najbolj potrebuje. Dih Življenja vsebuje zvoke morja, reke Rižane, ognja, ptic in vsega kar narava vsebuje ob Slovenski Obali. Zato je zgoščenka tudi promocija Slovenije.

VIEWS (Pogledi) dua Alenka Zupan – flavta &  Marko Feri – kitara je novi album, ki  poleg prijateljske vezi povezuje Alenko in Marka v  bogati glasbeno-vrhunski govorici. Zgoščenka vsebuje pregled temeljnih del za flavto in kitaro ter ponuja zgodovinski vpogled v razvoj in pestrost glasbene govorice v delih  Johanna Joachim Quantz-a, Maura Giuliani-ja, Aleša Strajnar-ja, Pavla Merkù-ja, Maria Castelnuova-Tedesca in Giulia Viozzi-ja. Zgoščenko VIEWS zaznamuje tenkočutna interpretacija in vrhunska izvedba obeh glasbenikov. Vabljeni k poslušanju.