01. – 02. 04. 2022

Flavtalnica III. – delavnica za dijakinje flavte Umetniške gimnazje Koper


“1. in 2. aprila je potekala še zadnja Flavtalnica v tem šolskem letu in lahko bi rekla, da je bila ta moja najljubša. V petek smo pričeli z vajami za koncentracijo in umirjanje telesa, kasneje pa smo razpravljali o pomenu igranja, načinu predajanja glasbe in opazovanju samega sebe. Še nikoli prej nisem razmišljala koliko je pomembno namensko opazovanje. Drugi dan smo si ogledale in komentirale posnetke igranja in celostnega nastopa drugih flavtistov. Opazila sem kako so lahko nekatere stvari, ki jih pri igranju nezavedno počnemo, moteče. Raziskale smo tudi značilnosti igranja posameznih glasbenih obdobjih. Sledile so aktivne ure za izdelovanje programa, ki smo jih skupaj pokomentirale. Ta delavnica se mi je zdela zelo sproščena in polna dobrega vzdušja saj smo bile vse zelo povezane. Zato je tudi čas zelo hitro minil.” Manca Fajdiga, 1. d.


“Iskreno sem hvaležna, da sem imela možnost, da sem se lahko udeležila tretje Flavtalnice. Smatram, da so take dejavnosti izrednega pomena za moje napredovanje. Veliko časa smo posvetile igranju z namenom. Naučila sem se kako delovati, da izhajam iz sebe. Najbolj se je vame vtisnilo, ko smo govorile besede in stavke z namenom saj mi je to dalo nek nov pogled na to kako drugi čutijo moje delovanje. Zelo mi bodo koristile tudi vaje za koncentracijo, saj imam na tem področju problem. Zelo sem hvaležna za to izkušnjo in upam, da bom doživetje take delavnice še kdaj ponovila.” Manja Moškrič, 1. d.


“Na tej Flavtalnici smo delale zelo intenzivno in kvalitetno, ter smo skozi različne vaje (tudi brez flavte) ugotavljale načine igranja z namenom. Poslušanje ostalih (tako dijakinj kot posnetkov drugih flavtistov) je še posebej pripomoglo pri razumevanju igranja z namenom. Najbolj mi je bila všeč vaja z besedami in stavki, ki mi je še najbolj pomagala čutiti in namensko pošiljati sporočilo sprejemniku. Poleg vadenja in učenja smo se tudi prijetno družili in mislim, da smo vsi uživali.” Jana Ilić, 2. d.


“Prvi vikend v aprilu sem se udeležila našega mini intenzivnega druženja z vsemi dijakinjami flavte umetniške gimnazije Koper. Profesorica nam je organizirala Flavtalnico, kjer nismo samo igrale flavte, ampak dobile tudi pomembne življenjske napotke in lekcije. Vsak dan smo najprej meditirale in naredile vaje za koncentracijo. Sledile so vaje za podajanje sporočil, kjer smo spoznavale kakšno silo in mimiko obraza rabimo, da prejemnik začuti naša občutja in besede. Vse smo nato prenesle še na igranje flavte. Kljub temu, da je bila delavnica res intenzivna, ker te vaje niti najmanj niso lahke, smo se vmes veliko nasmejale in uživale.” Nika Može, 4. d.


“Po delavnici Flavtalnici lahko kot dijakinja četrtega letnika zagotovo povem, da nam takšne delavnice omogočajo rasti, tako na flavtističnem kot tudi na osebnostnem področju. Všeč mi je bilo, da smo se kljub delu in igranju, veliko družile in čas preživljale skupaj. Super je bilo tudi to, da smo se skupaj dogovorile glede urnika in smo si ga med samim potekom delavnice tudi prilagajale ter se zato bolje počutile. Zdi se mi, da smo z vsako Flavtalnico bližje našemu cilju – igranju z namenom in sem neizmerno hvaležna, da sem bila lahko del te nepozabne izkušnje.” Maruša Gjerek, 4. d.